İran Yaptırımlarında İkinci Perde

İçeriğe git

İran Yaptırımlarında İkinci Perde

Neta Denetim
Yayınlanan tarafından Neta Denetim içinde Uyum · 5 Kasım 2018
Tags: ComplianceUyumSanctionsYasaklar
Amerika Birleşik Devletleri 2015 yılında altı ülkenin (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya) imzaladığı “İran’da nükleer çalışmaların kontrolü” anlaşmasından 2018 yılında tek taraflı olarak çekilme kararı aldı ve bu kararın ardından bir dizi yaptırımları aşamalı olarak yürürlüğe koydu.

Bu yaptırımların ikinci aşaması 5 Kasım 2018 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi.

Türkiye’nin yaptırımlardan muaf olacağı haberleri mevcut olmakla birlikte henüz bu makale tarihi itibari ile detaylar net olarak belli değildir (muafiyetin petrol ve doğal gaz özelinde olacağı muhtemel olup, detay şartları takip etmek gereklidir).

Diğer taraftan “muafiyet” kelimesine ve müjdesinin albenisine kapılıp, yaptırımların “İran ile iş yapan üçüncü ülke ve şirketleri de kapsar” maddesi görmezden gelinmemelidir.
Geçmişte yaşadıklarımız ve tecrübe ettiklerimizi düşünerek, yukarıdaki iki paragraftan pozitif bir mana çıkartmak yerine, kanaatimizce temkinli tarafta durmak ve gerekli önlemleri almak şirketlerin menfaatine olacaktır.

Peki tüm bu yaptırımlar nelerdir, Türk şirketlerini nasıl etkileyebilir? Ne gibi kontroller uygulamalıyız?

5 Kasım tarihinde uygulanmaya başlayan yaptırımları ve kanaatimizce ilk başta alınabilecek önlemleri kısaca sıralarsak;
Yaptırım: “Son yaptırımlar çerçevesinde 700’ü aşkın İranlı kişi ve kurumun daha kara listeye ekleneceğini belirtildi”[1]
Öneri: İş yapacağımız kişi ve kurumlar için öncelikle ABD Hazine Bakanlığının yayınladığı ve sürekli olarak güncellediği yasaklılar listesini (OFAC SDN[2]) kontrol etmeliyiz.
Unutulmamalı ki yasaklılar listesinde mevcut birisi ile başlatılacak iş ilişkisi şirketinize maddi manevi istenmeyen sonuçlar yaratabilir.

Yaptırım: Bazı iş konuları, şirketler ve işlemler yasaklar listesine direkt dahil edilmiştir.
Burada genel itibari ile söz konusu olanlar; nakliye sektörü, finans ve sigortacılık sektörü, altın ve değerli madenler ticareti olup, ekonominin her alanında mevcut olmalarından dolayı ticaret hayatını ve şirketleri her açıdan etkilemektedir.
Öneri: İş konunuzu ve süreçlerinizi (nakliye-tahsilat vb) iyi analiz etmeli, yaptırımlar ile çatışacak uygulamaları sorgulamanız sizin ve şirketinizin menfaatine olacaktır.

  
[1] BBC News: “US unleashes 'toughest ever' sanctions on Iran”
[2] US Treasury Office of Foreign Asset Control  Resource Center



İçeriğe dön